Vioolsnaren

Vioolsnaren

Ze zijn er in vijfsnarige varianten en er zijn zelfs violen met maar liefst acht snaren. Toch is de viool met vier snaren het meest gangbare snaarinstrument. En het is uiterst belangrijk dat de snaren van goede kwaliteit zijn en in goede staat verkeren. De klank van iedere viool wordt namelijk voortgebracht door de snaren, als deze in trilling gebracht worden met een strijkstok (dit noemen we ‘arco’), of door te tokkelen met de vingers (dit heet ‘pizzicato’). De houten klankkast van de viool dient vervolgens om het geluid van de trillende snaren te versterken. 

Snaren kiezen
Ieder strijk- en snaarinstrument is uniek. Het is dan ook een fabeltje dat een duurdere snaar per definitie beter klinkt dan goedkope vioolsnaren. Goedkope snaren werken soms beter. De combinatie van de vioolsnaren en bouw van het instrument bepalen samen de klank. Daarbovenop is het natuurlijk zo dat smaken verschillen: iedereen heeft zijn eigen opvatting over hoe zijn viool het mooist klinkt. Alvast een tip: Er zijn tig verschillende vioolsnaren en evenzoveel combinaties mogelijk. Een setje snaren gevonden dat goed bevallen is? Schrijf dan de naam van de snaren op en controleer ook de codering en de sterkte. Dat scheelt een hoop puzzelwerk bij de vervolgaankoop. 

Merken
Stringweb heeft drie verschillende merken in het assortiment:  Pirastro Eudoxa vioolsnaren, Savarez vioolsnaren en  Thomastik vioolsnaren. De Thomastik vioolsnaren zijn weer opgedeeld in de categorieën Dominant (flexibele synthetische snaren), Infeld (met perfect op elkaar afgestemde spanningen) en Vision. 

Verzorging
Om langer plezier te hebben van de snaren van de viool, moeten ze soepel in de groef bij de kam en het bovenste kielhoutje glijden. Probeer extra weerstand, scherpe randjes en slecht gevormde kuiltjes te vermijden. Snaren kunnen al breken als ze iets te strak tegen de wand van het schroevenkastje gewonden zijn. En de snaren mogen elkaar in ieder geval niet raken! Nog een laatste tip: breng af en toe een streepje grafiet (2B-potlood) in de groeven aan. 

16 producten

2 3 4 5

16 producten

2 3 4 5